19-20 // E1 // RELEVEU ȘI ÎNȚELEGEREA SPAȚIULUI ARHITECTURAL




De asemenea, exercițiul a avut ca scop și punerea împreună în discuție a mai multor ipostaze și caracteristici spațiale diferite (fiind propuse studenților spații cu tipologii diferite, din incinta UAUIM), pentru a permite observarea, discutarea și evaluarea acestora prin comparație. A fost considerată esențială capacitatea de a identifica caracteristicile specifice fiecarui spațiu și de a observa, sintetic, tipologiile posibile din care acestea fac parte, încercându-se așezarea studiului într-o legatură directă cu exercițiul următor, cel al tipologiilor spațiale.

Metodele de investigație spațială folosite au fost desenul, atât în ipostaza sa de reprezentare – desenarea la scară a spațiului relevat, cât și în cea de investigare și explorare – identificarea prin scheme a caracteristicilor specifice a spațiului analizat, și macheta – element de sinteză a înțelegerii spațiului, a caracteristicilor și a relațiilor spațiale. Urmărind eliminarea oricăror referințe materiale, constructive sau structurale și accentuarea studiului dimensional și morfo-tipologic, reprezentarea și analiza s-au folosit de desenul de linie și macheta de hârtie albă. Macheta nu a fost utilizată ca mijloc de reprezentare fidelă a realității, ci ca mod de a surprinde caracteristicile esențiale ale tipologiei spațiale studiate.





Proiectul selectat a studiat accesul în corpul vechi al Universității, succesiunea de spații intrare – scară – hol amfiteatru. Autori: Ana Kasza, Adelina Marin, Antonia Nania





︎︎︎               ︎︎︎